Vladimir Vlahović

Vladimir Vlahović

Pozdrav svima,

 

Moje ime je Vladimir Vlahović i završio sam studije na Departmanu za energetiku i procesnu tehniku, Katedra za toplotnu tehniku na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, sad već skoro davne 2000 godine.

Nekako mi i nije palo teško da se odlučim za ovaj poziv, jer mi je to praktično stavljeno u kolevku u okviru moje porodice i porodične firme. Doduše, kako u životu sve ima svoj tok, tako sam i ja otišao na drugu stranu.

Praktično odmah po diplomiranju sam se otisnuo u beli svet. Radio sam različite poslove, od test inženjera za nove tehnologije sagorevanja u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i gorionicima primenom poroznih medija, izgradnjom nuklearnih elektrana, produkt menadžera portfolija gasnih turbina, uvođenja na tržište novih gasnih turbina i elektrana do pozicije produkt menadžera elekrolizatora za proizvodnju vodonika koju trenutno obavljam.

Na samom početku, imao sam nekako osećaj da su inženjeri školovani negde drugde dobili daleko bolje obrazovanje od nas. Relativno brzo sam se razuverio. Širok dijapazon znanja koji nam je stavljen na raspolaganje tokom studija, pružio mi je odličnu bazu da se uhvatim u koštac sa praktično najnovijim tehnologijama koje su ispred svega onog što sam mogao da vidim u svojoj okololini. U međuvremenu sam radio na skoro svim kontinentima i nisam naišao na situaciju gde mi stečeno znanje nije pomoglo.

Doduše, svako od vas moraće i sam da se potrudi i puno da uloži, ukoliko želi da izvuče maksimum iz onog što mu se pruža. Tokom studija je važno da se ne uči da bi se ispit položio i steklo zvanje, već da bi se steklo znanje. Ne treba niko da očekuje da će tokom studija dobiti kolekciju formula, koje će kasnije jednostavno samo vaditi i koristi da bi rešio ovaj ili onaj problem. Problemi u stvarnosti su daleko od formula koje ćete koristiti na fakultetu, i malo je tabela koje će vam dati faktore koje tražite. Ali zato povezano znanje i logičko razmišljanje će vas izvući iz svakog problema.

Pored toga, niko ne bih trebao da zanemari radnu praksu. Ja sam imao i previše toga radeći uz mog oca na gradilištima i za kancelarijskim stolom. Tu sam isto puno naučio, a kasnije tokom radne karijere sam video da sam uvek bio okružen studentima koji su delili kancelarije sa mnom. Ljudi traže sami sebi pozicije na kojima rade par dana nedeljno, da bi stekli prva radna iskustva paralelno sa studiranjem i obično tu i odrade neku temu za diplomski.

Na kraju bih se zahvalio mom profesoru Vojinu Grkoviću, što nam je prvo svojom strpljivošću pružio puno znanja o turbinama i elektranama, podelio svoja iskustva sa nama i mene na kraju ubedio da se manem nuklearki i posvetim gasnim turbinama u mom diplomskom radu.

 

Srećno i sve najbolje.

 

Vladimir Vlahović