Stručna ekskurzija studenata Gasne, nafte i hidropneumatske tehnike

Stručna ekskurzija studenata Gasne, nafte i hidropneumatske tehnike

Dana 07.04.2023. studenti 4. godine, modula Gasna, naftna i hidropneumatska tehnika, obišli su Vojnotehnički institut, Mašinski fakultet, Univerzitetsku biblioteku i muzej Nikole Tesle u Beogradu u okviru stručne ekskurzije iz predmeta Mehanika fluida 2 i Transport cevima.

Poseta Vojnotehničkom muzeju omogućila im je da vide kako izgleda ispitivanje u podzvučnom tunelu, da se upoznaju sa izradom prototipa letelica, dronova i projketila. Takođe, imali su priliku da vide kako izgleda supersonični vazdušni tunel, inače jedan od 4 koliko ih ukupno ima u celoj Evropi.

Nakon toga usledila je poseta Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde su ljubazni domaćini sa Katedre za mehaniku fluida i Katedre za hidrauličke mašine i energetske sisteme pokazali studentima laboratorije i opremu i upoznali ih sa istraživanjima koje vrše.

Sledeće mesto je bila Univerzitetska biblioteka, gde su imali priliku da se upoznaju sa bogatom kolekcijom knjiga koje biblioteka poseduje. Bibliotekar im je predstavio sistem katalogizacije i pretrage knjiga, kao i načine na koje mogu da pristupe digitalnom materijalu. Takođe, posetili su spomen sobu Isidore Sekulić koja se nalazi u okviru biblioteke.

Nakon posete biblioteci, studenti su otišli u Muzej Nikole Tesle, gde su uz stručno vođenje imali priliku da se upoznaju sa životom i delom Nikole Tesle, jednog od najvećih naučnika svih vremena.

IMG_20230407_174641