Održan XV Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama

Održan XV Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama

U prostorijama Skupštine AP Vojvodine 13. i 14. septembra 2022. godine, održan je XV Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama pod nazivom „ENERGETIKA SRBIJE – IZAZOVI I REŠENJA ENERGETSKE KRIZE“, koji tradicionalno organizuju Institut za evropske poslove (INEA) i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, uz pokroviteljstvo pokrajinskog parlamenta. Tokom dva dana održavanja foruma akcenat je bio stavljen na  konkretne energetske procese, njihovo unapređenje i zajedničke ciljeve u ovoj oblasti do 2022. godine.

Predsenik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor otvorio je XV Međunarodni forum i tom prilikom istakao da je energetska efikasnost everging tema o kojoj se raspravlja na globalnom nivou. Takođe, istaknuto je da ove godine Forum predstavlja značajno okupljanje sa obzirom na momenat u kome se nalazimo i da ova tema mora biti prioritetna.

Predsedavajući Foruma dr Tihomir Simić naglasio je da je današnji skup šansa da pokažemo našu sposobnost i inovativnost u iznalaženju rešenja o trenutnoj ekonomskoj i energetskoj krizi, pa istovremeno da potražimo oprimalan nivo svega onoga što može da obezbedi sigurnu, bolju i bogatiju buućnost naše zemlje. On je rekao da energetsku bezbednost zemlje mora biti u vrhu prioriteta, te da je to zadatak svih, od vladajućih struktura do svakog građanina ponaosob.

Nakon uvodnih izlaganja predstavnika republičkih, pokrajinskih i gradskih institucija dodeljeno je priznanje „TOP ENERGY“ za najuspešnije realizovane projekte u oblasti energetike, kao i zaslužnim pojedincima u protekloj godini.

Predsedniku Skupštine AP Vojvodine Ištvanu Pastoru i generalnom sekretaru dr Nikoli Banjcu dodeljena su priznanja za podršku i zajednički rad u procesima unapređenja energetske bezbednosti u Republici Srbiji i Istočnoj Evropi. Priznanje „TOP ENERGY“ dodeljeno je prof. Dr Milanu Radovanoviću za sveukupni naučni, stručni i internacionalni rad, kao i dugogodišnje uspešno predvođenje Udruženja termičara Srbije. Priznanja su uručena i predstavnicima Agencije za energetiku Republike Srbije, Elektrodistribucije Srbije, Privredne komore Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Garancijskog fonda APV, kao i predstavnicima univerziteta, fakulteta i privrede.

Izvor vesti: https://www.skupstinavojvodine.gov.rs