Joviša Marić

Joviša Marić

Pozdrav drage koleginice i kolege!

Zovem se Joviša Marić i završio sam Mašinsko inženjerstvo na Departmanu za energetiku i procesnu tehniku (Katedra za toplotnu tehniku).

Otkud mašinstvo da izaberem kao poziv?

Iskreno da kažem, bio sam neodlučan (kao jedan od mnogih svršenih gimnazijalaca) šta dalje. Jedino što sam znao jeste da želim nastaviti na jednom od tehničkih fakulteta.

Upisujem mašinstvo na Departmanu za proizvodno mašinstvo. Nakon završene prve godine (svi ispiti položeni, da ne pomislite da sam se prebacio zbog toga što se nisam snašao ili što nisam mogao neki ispit da položim) mijenjam i prelazim na Departman za Energetiku i procesnu tehniku, gdje završavam osnovne i master studije.

Nešto više o Departmanu.

Samo mašinstvo je neiscrpna oblast, oblast gdje se svakodnevno otkrivaju nove i unapređuju postojeće stvari. Naš Departman za Energetiku i procesnu tehniku „daje“ znanje i vještine koje vam pri zapošljavanju otvaraju mnoga vrata. Sam Departman je jako dobro koncipiran. Prve dvije godine usvajamo osnove iz predmeta kao što su: matematika, fizika, mašinski materijali, mašinski elementi, otpornost materijala, termodinamika, prenos toplote, mehanika fluida i moram da vam napomenem da je ovde jako bitno „izgraditi“ dobar temelj. Na višim godinama vidimo stvarnu primjenu ovih osnova u praksi kroz predmete kao što su: termoenergetska postrojenja, toplotne turbomašine, kotlovska postrojenja, pumpne i kompresorske stanice, grijanje ventilacija i klimatizacija, obnovljivi izvori energije, tehnika sušenja i mnoge druge.

Budite uvijek uključeni, aktivni, pokažite visok nivo odgovornosti prema svakoj obavezi i pokušajte „izvući“ suštinu iz svakog predmeta. Ovim ćete, osim znanja, steći i vještinu da u kasnijim poslovnim izazovima uvijek znate gdje (mislim na literaturu) možete potražiti pomoć za rješavanje problema.

Jako stručan nastavni kadar na Departmanu sa odlično pripremljenim predavanjima u kojima se obavezno nalaze primjeri iz prakse, razvijaju u vama konstruktivni pristup svakom budućem problemu.

Tokom studija Departman organizuje gostujuća predavanja i posjete firmama, gdje se uvijek nešto novo može vidjeti i naučiti. Bila je tu i Internacionalna ljetnja škola u Temišvaru, nezaboravna u svakom pogledu…

Sve vam je omogućeno da se izgradite u „vrsnog“ inženjera, ostalo je na vama…

I da, obavezno posjetite bar jednu mašinijadu. Lakše se uči i bolji su rezultati poslije odmora! 😉

 

 

Posao u kompaniji ,,Mitsubishi Hitachi Power Systems“

Buduće kolege, vjerujem da vas možda i najviše interesuje ima li zaposlenja poslije fakulteta. Odgovor je DA! Projektni biroi, termoelektrane, vodovodi, toplane, procesna industrija su samo neka od vrata koja se otvaraju pred vama. Na birou nećete biti sigurno, takav je slučaj bio sa mojom generacijom.

Trenutno sam angažovan na projektu izgradnje postrojenja za Odsumporavanja dimnih gasova u Ugljeviku (BiH) na poziciji Tehnički asistent na gradilištu ispred kompanije Mitsubishi Hitachi Power Systems. Praćenje gradilišta izgradnje postrojenja uz stalan pregled tehničke dokumentacije, priprema termin planova, koordiniranje sa pod-izvođačima, izrada dnevnih i mjesečnih izvještaja, samo su neke od mojih svakodnevnih aktivnosti. Svakodnevni izazovi daju mi mogućnost stalnog napredovanja i proširivanja znanja.

Želim samo još jedno da dodam – budite vrijedni, budite uporni, i svakom zadatku pristupite marljivo. Pratite sopstvene ciljeve i pronadjite najbolji put da dodjete do njih. Nemojte posustati pred prvim teškim zadatkom, prvim teškim ispitom (a biće ih prilično), nego dajte svoj maksimum i nove šanse i veliki izazovi će vam se sami nametati.
Vjerujem u vas, budući inženjeri! Srećno!

 

 

 

Joviša Marić