Jelena Kovačević

Jelena Kovačević

Zdravo svima, ja sam Jelena Kovacevic. Na Fakultetu Tehničkih Nauka završila sam osnovne studije na Departmanu za energetiku i procesnu tehniku. Započela sam i master studije takođe na Departmanu za energetiku I procesnu tehniku koje privodim kraju.

Trenutno radim na poziciji Project Leader u fabrici Robert Bosch u Pećincima. Sa radom u ovoj firmi počela sam 2016. godine odmah po završetku osnovnih studija.

Od pozicije praktikanta u odeljenju za razvoj i istraživanje, preko aplikativnog inženjera, danas vodim aftermarket projekte u Pećincima. Moj svakodnevni posao svodi se praćenje i kordinaciju celog tima iz razlicitih departmana koji ucestvuju u procesu realizacije projekta. Takođe, sam serial support inženjer u proizvodnji u slučaju nekog većeg problema, odgovorna sam za evaluaciju i rešavanje istog.

Znanje stečeno na Fakultetu tehnicih nauka, nije usko vezano sa trenutnim poslom koji obavljam. Mašinstvo je velika oblast, koja pruža dosta mogućnosti za dalje napredovanje i usavršavanje.

Znanje koje sam ja stekla na Departmanu za energetiku i procesnu tehniku, kao i način razmišljanja na koji su nas profesori na Departmanu podsticali, dosta su mi pomogli u svakodnevnom radu.

Imali  smo priliku da tokom studiranja radimo na dosta projektnih zadataka, koji su po mom mišljenju odlična praksa za sticanje neke celokupne slike u procesu od ideje do realizacije.

Rad sa profesorima koji su nam uvek bili dostupni spremni da pomognu, da nas usmere i savetuju. Mislim da je odnos student-profesor na fakulatetu veoma bitan.

Mašinstvo se ne uči, i ne može se do kraja nikad naučiti ali kako razmišljati u pravom smeru pred nekim problemom i gde naći potrebne informacije je ono što sam na Departmanu za energetiku i procesnu tehniku sigurno naučila.

Moje iskustvo je da pored fakulteta ne treba da se zapostavi i strani jezik, koji je danas neizostavan u bilo kojoj oblasti rada.

Što ranija zainteresovanost za određene firme ili poslove, odlasci na upoznavanje poslodavaca koji se danas sve češće održavaju je presudno. Ukoliko zelite da radite ono što volite morate biti ambiciozni, uporni i dobro informisani o trenutnim dešavanjima vezanim za Vašu oblast-mašinstvo.

Tokom studiranja nisam bila član nijedne studentske organizacije.

Bila sam na Work&Travel praksi u USA 2015.godine. Ova praksa je za mene bila izazov, koji sam savladala i koji bih svima preporučila. Najbolji način da svladate strani jezik, steknete neko radno iskustvo i upoznate dosta ljudi.

Moj savet za sve studente je da se ne plaše da probaju da odu na neku praksu ili da apliciraju za neku poziciju.

Studenteske prakse su odlična prilika da vidite gde ste, koliko znate, na čemu možete da poradite, da učite od mentora koji vas za kratko vreme mogu usmeriti na pravi put ka Vašem uspehu.

Kada probate ništa ne možete da izgubite, samo možete da dobijete.

Na kraju zelim da se zahvalim svim profesorima na Departmanu za energetiku I procesnu tehniku, na stečenom znanju i podršci tokom studiranja.