Dušan Kostić

Dušan Kostić

Zdravo svima,

Zovem se Kostić Dušan i završio sam studije mašinstva na Departmanu za energetiku i procesnu tehniku, smer naftna i gasna tehnika. Svima bih preporučio da upišu studije na DEPT jer ćete tokom studija steći znanja koja predstavljaju sjajnu osnovu za dalje napredovanje i uz to diplomu koja je priznata svuda u svetu.

Zaposlen sam u firmi Dumag, koja je smeštena u idilično selo kraj Beča. Bavimo se sistemima za sagorevanje nestandardnih tečnih i gasovitih goriva tako da svakodnevno koristim znanja stečena iz mehanike fluida, prenosa toplote, merenja i regulisanja… Bitno je da svi koji upisuju fakultet ili ga već studiraju razumeju da će im sve što nauče na fakultetu, ma koliko nešto deluje kao suvišno, predstavljati izvanredan temelj iz kog će dalje graditi svoju karijeru – a i znanja nikad ne može biti suviše. U kontaktu sam svakodnevno sa kolegama koje su studirale po nemačkim i austrijskim fakultetima, rade u najvećim svetskih kompanijama BASF, DOW, Sinopec, Teva, Wanhua i mnogim drugim, i slobodno mogu reći da po teoretskom znanju smo svi u istoj ravni.

Dobra strana studiranja na DEPT-u je što daje puno mogućnosti za razvoj karijere. Ukoliko je osoba više zainteresovana za kancelarijski rad može se orijentisati na proračune i vođenje projekata iz biroa, ukoliko je više za izlazak među ljude moguće je naći posao u tehničkoj prodaji, a postoji čak i opcija da se uz sticanje malo dodatnog znanja iz automatizacije pođe putem terenskog inženjera. Moja karijera je u početku krenula ka vođenja projekata i vremenom kad sam se zasitio prešao sam u tehničku prodaju koja mi omogućava da upoznajem puno ljudi, razmenjujem znanja sa inženjerima širom sveta. Opet bih ponovio, da u razgovorima sa svim ljudima osetim da je tehnička osnova koju sam stekao na DEPT-u sigurno u nivou sa bilo kojim drugim fakultetom, bio on u Evropi ili Aziji.

Firma je vremenom otvorila i predstavništvo u Novom Sadu, od pre par meseci i u Šangaju, tako da je moj sledeći korak selidba u Kinu i na poslovnom planu mi ide sjajno i verujem da dobar deo zasluga tome pripada i kvalitetnom obrazovanju koje mi je fakultet pružio. Svim mladim ljudima koji upisuju ili već studiraju na našem departmanu poručio bih da uče da nauče, a ne zbog ocene jer na kraju dana pravog poslodavca će nakon par meseci rada kod njega zanimati šta znate, a ne koliki vam je bio prosek, da uvek dajete sve od sebe i da se trudite da učinite svaki naredni dan boljim od prošlog, za sebe i za druge. Ako ja budem ikako mogao da vam pomognem na bilo koji način, slobodno me kontaktirajte. Srećno.