Energija društvo i okruženje

Energija društvo i okruženje

Energija društvo i okruženje
  • Version
  • Download 671
  • File Size 621.81 KB
  • File Count 8
  • Create Date 02.10.2023.
  • Last Updated 15.01.2024.

Energija društvo i okruženje

Ovo je uvodni predmet koji treba da omogući studentima razumevanje značajnog i neraskidivog odnosa između energije, društva, privrede i okruženja. Treba da ukaže na neophodnost multidisciplinarnog sagledavanja problema sa kojima se društvo i privreda danas susreću.

Stečena znanja su osnova za dalje studiranje i za praćenje drugih stručnih predmeta. Predmet razvija društvenu svest o problemima životne sredine i energetike.

Istorijski razvoj društva i energija. Prva i druga (energetska) industrijska revolucija, treća (informatička) revolucija. Pojam energije, vrste energije i energetske tehnologije. Obnovljivi i neobnovljivi izvori energije. Energetski resursi i raspoloživost. Društveni aspekti proizvodnje i korišćenja energije. Stanje životne sredine kao posledica ljudskog delovanja i upotrebe energije. Projekcije i scenarija kretanja dugoročnog razvoja energetskog sektora. Odnos energetskog intenziteta i GDP-a. Reflektovanje budućeg razvoja civilizacije i rasta društenog standarda na buduće generacije, privredu i okruženje. Značaj sprovođenja energetske politike i programa racionalnog korišćenja energije za privredu, društvo i okruženje. Energetska slika Republike Srbije.

Attached Files

FileAction
Sistem polaganja predmeta_EDiODownload 
Ispitna pitanja prvi deo 2023-2024Download 
01 PREDAVANJEDownload 
02 PREDAVANJEDownload 
02a KORISNI LINKOVI UZ PREDAVANJE 02Download 
03 PREDAVANJEDownload 
04 PREDAVANJEDownload 
05 PREDAVANJEDownload