DEPT na Danu otvorenih vrata FTN-a i XI Međunarodnom festivalu nauke

DEPT na Danu otvorenih vrata FTN-a i XI Međunarodnom festivalu nauke

U subotu 18.5.2019. godine na Fakultetu tehničkih nauka – FTN, u periodu od 11 do 14 časova održana je manifestacija pod nazivom “Dani otvorenih vrata”. Dan otvorenih vrata namenjen maturantima kao i svima onima koji planiraju da upišu neki od studijskih programa na FTN-u. Svi zainteresovani su imali prilike da u neposrednom razgovoru sa profesorima i saradnicima dobiju sve potrebne informacije o upisu, kao i studijskom programu.

Takođe, paralelno sa ovim događajem, u periodu od 18-19.05.2019. (od 10 do 18h), u kampusu Novosadskog univerziteta organizovan  je i XI Međunarodni festival nauke i obrazovanja na kojem je svoje učešće imao i Departman za energetiku i procesnu tehniku.

Na štandu Departmana za energetiku i procesnu tehniku organizovana je radionica  pod nazivom „Dept-ova radionica energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije“ u kojoj su posetioci su imali priliku da:

  1. učestvuju u sprovođenju eksperimenta – Demonstracija rada parne mašine,
  2. se “upoznaju” sa solarnim kolektorom na vazduh od recikliranih materijala. Solarni kolektor na vazduh od recikliranih materijala koristi energiju Sunca u svrhu zagrevanja vazduha. Solarni kolektori za zagrevanje vazduha može se koristiti za grejanje prostora ili sušenje proizvoda.
  3. vide različitu mernu opremu u termotehnici.

Ove godine, vladala je velika zainteresovanost prisutnih za studije i istraživanje u oblasti energetike i procesne tehnike. Najveću pažnju privukli su vazdušni solarni kolektor i infracrevna kamera za daljinsko merenje temperature. Ništa manju pažnju nisu privukli ni ostali izloženi uređaji koji su predstavljeni na štandu.