DEPT i ČET u stručnoj poseti TE “Kostolac B” i HE “Đerdap 1”

DEPT i ČET u stručnoj poseti TE “Kostolac B” i HE “Đerdap 1”

Studenti IV godine Departmana za energetiku i procesnu tehniku i studijskog programa Čiste energetske tehnologije su prilikom dvodnevne stručne studentske ekskurzije (8-9.6.2023.) posetili termoelektranu “Kostolac B”  i hirdroelektranu „Đerdap 1“. Stručna ekskurzija je organizovana u cilju sticanja praktičnih iskustava i boljeg upoznavanja studenata sa opsegom njihovih zaduženja na budućim radnim pozicijama kao budućih diplomiranih inženjera mašinstva.

Poseta “TEKO B” omogućila je studentima da steknu uvid u proces proizvodnje električne energije iz uglja. Tokom obilaska, studenti su imali priliku da se upoznaju sa radom svih ključnih delova termoelektrane, kao i sa tehnikama koje se primenjuju za efikasno sagorevanje uglja i kontrolu emisija. Ovaj izuzetno koristan terenski rad omogućio je studentima da primene teorijska znanja iz oblasti energetike na konkretnom primeru. Pored toga, susret sa inženjerima koji rade u termoelektrani pružio im je priliku da postavljaju pitanja i razmene iskustva sa stručnjacima iz industrije.

Nakon posete termoelektrani Kostolac, usledio je obilazak jednog od najznačajnijih istorijskih spomenika u Srbiji – Golubačkoj tvrđavi. Ovaj utvrđeni kompleks, smešten na obali Dunava, oduševio je posetioce svojom impozantnom arhitekturom i bogatom prošlošću. Prilikom obilaska, studenti su imali priliku da se upoznaju sa raznim periodima Golubačke tvrđave, kao i sa njenoj ulogom u odbrani i zaštiti ovog strateški važnog područja tokom vekova. Vodiči su detaljno objašnjavali o istorijskim događajima i bitkama koje su se odigrale na ovom mestu, čime su upoznali prisutne o kulturnom nasleđu ovog područja.

Drugog dana boravka studenti FTN-a su posetili hirdroelektranu „Đerdap 1“. Najpre se studentima i profesorima obratio jedan od glavnih mašinskih inženjera u HE „Đerdap 1“ kratkim predstavljanjem postrojenja i rezultatima poslovanja u okviru EPS proizvodnje električne energije. Nakon upoznavanja usledio je izuzetno detaljan i poučan obilazak hidroelektrane.

Ova hidroelektrana se nalazi na Dunavu i predstavlja jedan od najvećih hidroenergetskih sistema u regionu. Poseta  je omogućila studentima da se upoznaju sa funkcionalnošću hidroelektrane i procesom pretvaranja hidroenergije u električnu energiju. Uz trenutno stanje, domaćini posete su upoznali prisutne i sa istorijatom i fazama gradnje same hidroelektrane. Tokom obilaska, studenti su imali priliku da se upuste u unutrašnjost postrojenja, gde su videli turbine i generatore koji pokreću proizvodnju struje.

Na kraju, studenti su posetili arheološko nalazište Viminacijum. Ovo izuzetno važno arheološko nalazište nalazi se u blizini današnjeg grada Požarevca u Srbiji. Viminacijum je bio jedan od najznačajnijih rimskih gradova i vojnih logora na teritoriji današnje Srbije tokom rimskog perioda. Poseta Viminacijumu pružila je studentima jedinstvenu priliku da se upuste u dublje razumevanje života u rimskom periodu i arheološkog istraživanja. Tokom obilaska, studenti su imali priliku da se upoznaju sa ostacima antičkih građevina, rimskim amfiteatrom, rimskim termama, kao i sa grobnicama i drugim artefaktima koji svedoče o životu u to vreme.

Cilj je bio odmor, druženje i bolje upoznavanje studenata sa profesorima kao budućim kolegama u struci.

Slike sa ekskurzije se mogu videti u albumu ispod. Klikom na bilo koju fotografiju se odlazi na pun album.

Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo