DEPT i ČET na stručno-naučnoj konferenciji TOPS 2024 na Zlatiboru

DEPT i ČET na stručno-naučnoj konferenciji TOPS 2024 na Zlatiboru

Studenti  departmana za energetiku i procesnu tehniku i studijskog programa Čiste energetske tehnologije su i ove godine imali priliku da prisustvuju 22. susretu toplana i stručno-naučnoj konferenciji TOPS 2024 u periodu od 9. do 13. juna 2024. godine na zlatiboru.

Imajući u vidu izazove pred kojima se nalazi energetski sektor, zadatak stručno naučne konferencije TOPS 2024 je garantovanje sigurnosti snabdevanja toplotnom energijom, uz povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije, mera energetske efikasnosti, procesa digitalizacije i dekarbonizacije i zadovoljstva kupaca toplotne energije.

Jedno od rešenja koji su bili predstavljeni od strane prof. dr Miloša Banjca sa Beogradskog univerziteta, zbog svoje izuzetne efikasnosti je korišćenje trigeneracije, odnosno sistema koji istovremeno proizvodi električnu, toplotnu i rashladnu energiju, pored toga važno je napomenuti da ovi sistemi u poređenju sa konvencionalnim sistemima koriste manje energije, odnosno fosilnih goriva, emituju manje gasova sa efektom staklene bašte i zbog svog decentralizovanog načina rada rade sa manjim gubicima pri prenosu u distribuciju električne i toplotne energije.

Prikazan je i projekat Toplane Valjevo, koja je u saradnji sa kompanijom “KOMAS TRADE” investitorom iskoristila priliku da objekat koji je projektovan za korišćenje toplotne pumpe voda-voda priključi na sistem daljinskog grejanja, koji se u eksploataciji pokazao vrlo efikasan.

Prepreke dekarbonizaciji sistema daljinskog grejanja u Srbiji predstavili su članovi rudarsko-geološkog fakulteta univerziteta u Beogradu. Rezultati istraživanja ukazuju da sve ispitane prepreke utiču na donošenje odluka i korišćenje OIE i da se nijedna od njih ne može zanemariti. Veliki sistemi su kao jednu od glavnih prepreka identifikovali potrebu za dodatnim prostorom u oblastima velike gustine naseljenosti, dok su mali i srednji sistemi identifikovali nedostatak znanja i informacija. Ustanovljeno je da je potrebno veće angažovanje lokalne zajednice i ostalih zainteresovanih strana kako bi se postigao širi konsenzus i formulisalo održivo rešenje puta ka sistemima koji emituju nižu stopu CO2.

Između ostalog, konferenciji su prisustvovale kompanije kao što su: “TDM”, “TERMOPLUS”, “IZOEKOMONT”, “GRUNDFOS”, “REHAU”, “SCHNEIDER ELECTRIC”, “WEISHAUPT” i druge, koje su predstavile projekte na kojima trenutno rade vezane za daljinsko grejanje, energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, svoje proizvode i omogućile posetiocima konferencije da saznaju nešto više o tome.

Susret toplana i stručno naučna konferencija, ove godine je pružila vredne informacije i korisne podatke, ne samo za studente, već i za ostale učesnike konferencije koji posluju u ovoj branši, koje iz godine u godinu pokazuju jaku želju da energetika i tehnologije u Srbiji teže da sustignu najrazvijenije zemlje u svetu u vidu smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte kao i korišćenje energetski efikasnijih tehnologija i obnovljivih izvora energije.