Studenti DEPT-a i ČET-a na 54. Međunarodnom kongresu KGH

Studenti DEPT-a i ČET-a na 54. Međunarodnom kongresu KGH

I ove godine nastavljena je tradicija učestvovanja studenata, mladih inženjera i nastavnog osoblja Departmana za energetiku i procesnu tehniku i studijskog programa Čiste energetske tehnologije, Fakulteta tehničkih nauka na Međunarodnom kongresu o grejanju, hlađenju i klimatizaciji (KGH) koji se održao po 54. put u Beogradu od 6. do 8. decembra. Naši studenti i mlade kolege imale su priliku da slušaju, ali i prezentuju zanimljive radove zajedno sa predstavnicima drugih tehničkih fakulteta iz Srbije i regiona iz oblasti Energetske efikasnosti, Daljinskog grejanja, Toplotnih pumpi, Obnovljivih izvora energije, Rashladnih mašina i sistema i drugih.

U četvrtak, 7.12. studenti su prisustvovali panelu u okviru kog su mogli da se upoznaju sa trendovima, novinama i tehničkim rešenjima na polju rashladne tehnike. Tema panela je posvećena upotrebi prirodni rashladnih fluida u toplotnim pumpama i njihovom pozitivnom uticaju na životnu sredinu, naočito u pogledu smanjenja efekata klimatskih promena i globalnog zagrevanja. Studentima je predstavljena nova zakonska regulativa iz ove oblasti, kao i neka od mogućih tehničkih rešenja koja su koncipirana u skladu sa izazovima vezanim za upotrebu prirodnih rashladnih fluida.

U okviru studentskog programa, za studente završnih godina mašinskih fakulteta iz Niša, Beograda i Novog Sada organizovan je okrugli sto sa njihovim kolegama iz Rumunije na temu: „Iskustvo studiranja i studentski život: Srbija – Rumunija“. Pored toga što su podelili svoja iskustva sa ostalim kolegama, studenti Departmana energetike i procesne tehnike i studijskog programa Čiste energetske tehnologije imali su priliku da se upoznaju sa studentskim životom na drugim univerzitetima u zemlji i regionu i da usavrše svoje komunikacione veštine na engleskom jeziku.

Kao i svake godine, konferenciju je pratila izložba o KGH, na kojoj je učestvovao veliki broj domaćih i stranih kompanija koje se bave prozvodnjom, distribucijom i održavanjem opreme u oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja. Studenti su imali priliku da se upoznaju sa radom kompanija, tehničkim rešenjima koje nude svojim klijentima, kao i asortimanom njihovih proizvoda. Pored toga, mogli su da se informišu o mogućnosti obavljanja stručne prakse i eventualnom zaposlenju u pomenutim kompanijama. Posebno nam je drago da napomenemo i da je naš student Ivan Vizmeg učestvovao na Nacionalnom studentskom takmičenju Društva za KGH Srbije, gde je predstavio svoj master rad na temu „Analysis and measures of improvement of the district heating system in Ruma“, pri čemu je osvojio IV mesto.

Ostatak slika možete pogledati na linku: https://photos.app.goo.gl/RLpaeM68k4iNfWAP7