Student Toplotne tehnike ostvario zavidan uspeh

Student Toplotne tehnike ostvario zavidan uspeh

Željko Sumzer napuniće na leto 25 godina, a već se zaposlio u struci. Sumzer radi u Naftnoj industriji Srbije, a prethodno je s desetkom završio osnovne i master studije na Fakultetu tehničkih nauka, smer Energetika i procesna tehnika i zaposlio se u Naftnoj industriji Srbije. Kao najbolji student Fakulteta tehničkih nauka dobio je ovogodišnju Svetosavsku nagradu.

Više od očekivanog. Da bi se svi ispiti na FTN-u položili s najvećom ocenom sigurno nije dovoljno samo grejati stolicu.
– Najvećim delom ostvario sam to marljivim radom i disciplinom. Naravno, u tom radu ne bih istrajao da nije postojala velika ljubav i motivacija prema mašinstvu uopšte – kaže Željko.
Kad vide takav prosek ocena, obični ljudi se pitaju da li je student na ispitu baš insistirao na svakoj desetki?
– Na početku studija nisam mnogo očekivao od sebe, ali sam već iz srednje škole došao s radnim navikama i sklonosti k prirodnim naukama, a to je ubrzo dalo odlične rezultate i nadalje me motivisalo. Bilo je trenutaka kada sam razmišljao i premišljao da li je svaka ocena vredna baš kao ocena. Uz podršku prijatelja i porodice, shvatao sam to kao vežbu istrajnosti i nagradu koja mi pripada za uložen trud ističe naš sagovornik, koji živi u porodičnoj kući u Petrovaradinu.

Važan je i prosek. Samo upućeni u ove studije mogu s razumevanjem gledati na tako vrhunski prosek ocena.
– Kolege i vršnjaci umeli su to da cene, što me je dodatno motivisalo da se borim za svaku desetku. Oni su možda i jedini svesni koliko je truda potrebno za visok prosek – ističe Željko.
Smatraš li da ste ti i tvoje kolege s takvim visokim prosekom dovoljno cenjeni u društvu ili se ne osvrćeš na to?
– Iz ličnog iskustva, smatram da smo dovoljno cenjeni. Trudio sam se da ne očekujem previše naklonosti, pa sam na taj način dobio mnogo više od očekivanog. Sada kada je zvanično školovanje gotovo, potrebno je nadalje braniti svoje dosadašnje rezultate i na praktičnom polju.

Mašinac porodično. Otkriva nam i zašto se odlučio baš za smer Energetika i procesna tehnika.
– U osnovi, želeo sam da studiram tehničke nauke. S obzirom na to da moja porodica živi od mašinske delatnosti usko vezane za energetiku, i sâm sam se uputio tim pravcem. Nadalje sam imao sreću da se ni u jednom momentu ne razočaram u smer koji sam izabrao.
Koliko je taj smer popularan u tvojoj generaciji?
– Smer dobija sve veću popularnost, kako zbog organizacije i odličnog programa tako i zbog perspektive koju nudi. Takođe, među poslodavcima je ovaj smer veoma cenjen i privlačan, pa je, po mom mišljenju, među boljim pravcima u akademskom obrazovanju.

Izvor: nsreporter