Stručna poseta kompaniji Grundfos i 53. međunarodnom kongresu KGH

Stručna poseta kompaniji Grundfos i 53. međunarodnom kongresu KGH

Studenti IV i V godine, Departmana za energetiku i procesnu tehniku i studijskog programa Čiste energetske tehnologije, su 1.12.2022. godine posetili kompaniju Grundfos u Inđiji i 53. Međunarodni kongres o Grejanju, ventilaciji i klimatizaciji (KGH Kongres) u Beogradu. 

Prvo je usledila poseta kompaniji “Grundfos”. Studente su najpre dočekali predstavnici kompanije. Nakon uvodnih reči, održana je kratka prezentacija kompanije o njenim delatnostima. Kompanija “Grundfos” pokriva tržište Srbije i nekoliko zemalja u regionu. Ova danska kompanija, koja posluje u celom svetu, 2013. godine je otvorila svoj prvi pogon u Inđiji koji se prostire na 26.000 kvadratnih metara i u čiju izgradnju je uložila 50 miliona evra.

Studenti su imali prilike da se upoznaju sa proizvodnim pogonom koji trenutno proizvodi tri vrste pumpi. Jedna od njih je i najpopularnija i najprodavanija Grundfos pumpa sa godišnjom proizvodnjom od 16 miliona i pokriva više od 50% svetskog tržišta, čak 4 miliona pumpi se proizvede u Srbiji.  Tokom obilaska proizvodnog pogona inženjeri iz kompanije “Grundfos” su objasnili sve faze projektovanja i izgradnje postrojenja, diskutovali sa studentima brojne tehničke detalje i tehnološke šeme i odgovarali na pitanja studenata.

Potom je usledio odlazak na Kongres o grejanju, ventilaciji i klimatizaciji. Kongres je održan od 30.11 do 2.12. 2022. godine u Begoradu u Belekspocentru uz podršku raznih organizacija i institucija, a neke od njih su: PVF Traders, Samsung, Elcomtradem Midea, Daikin, Delat Termin i dr.. Već duži niz godina Departman za Energetiku i procesnu tehniku organizuje posetu ovom kongresu sa svojim studentima završnih godina.

Posetioci su imali prilike da se upoznaju sa raznim temama, metodama, standardima i softverima namenjenim integralnom projektovanju, gradnji, tehničkom pregledu, ispitivanju, monitoringu i pametnom korišćenju energetski efikasnih održivih zdravih novih zgrada i temelјno obnovlјivim izvorima energije integrisanom energetskom rehabilitacijom obnovlјenog postojećeg urbanog građevinskog sektora u cilјu postizanja održivosti, bezbednosti, ozelenjavanja i prilagodlјivosti urbanih sistema klimatskim promenama i otpornosti ne samo u odnosu na vremenske ekstreme i geološke poremećaje, već i u odnosu na izloženost rizicima terorizma, političkih ekstrema nekontrolisanih migracija i imigracija.

Studenti su drugog dana održavanja imali priliku da prisustvuju sesijama poput: Improving Energy Efficiency in Climate and Ozone Friendly Latest Refrigeration Technologies, Rashladne mašine i sistemi, Obnovljivi izvori energije i KGH sistemi za dekarbonizaciju i najveću pažnju je privkula sesija pod nazivom: Program za studente, mlade inženjere i profesionalni razvoj. Takođe, u okviru drugog dana na posebnoj sesiji je predstavljen novi softver za projektovanje kompanije HERZ ProPlan i novo izdanja knjige “Toplovodno grejanje – hidraulika”.

Uz mogućnost prisustvovanja sesijama, studenti su imali prilike da se i detaljnije upoznaju sa izlagačima, odnosno, kompanijama, na njihovim štandovima. Na štandovima su studenti saznali koje su to lične, a koje profesionalne  veštine koje su neophodne za mogućnost prakse ili konkurisanja za posao u pojedinim kompanijama.

Još jednom se zahvaljujemo organizatorima Kongresa KGH i kompaniji “Grundfos”.  

grundfos

Slike sa posete se mogu videti u albumu ispod. Klikom na bilo koju sliku odlazi se na album.

Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo