Profesor Dušan Gvozdenac dobitnik „PLAKETE KGH“ – najvišeg priznanja u struci klimatizacije, grejanja i hlađenja

Profesor Dušan Gvozdenac dobitnik „PLAKETE KGH“ – najvišeg priznanja u struci klimatizacije, grejanja i hlađenja

Nacionalno društvo za Klimatizaciju, grejanje i hlađenje (KGH) je na 46. međunarodnom Kongresu KGH  proglasilo dobitnike najviših priznanja za doprinose unapređenju struke. Odluku o dobitnicima najviših priznanja za dostignuća u struci klimatizacije, grejanja i hlađenja i za 2015. godinu donela je Komisija za priznanja Društva za KGH Srbije, u sastavu: Živojin Perišić (predsednik), Milovan Živković, Marija S. Todorović, Dragomir Šamšalović i Vladan Galebović. Dobitnik Plakete KGH – najvišeg priznanja u struci KGH – za 2015. godinu dobio je naš profesor Dušan Gvozdenac, član katedre za toplotnu tehniku Fakultetatehničkih nauka iz Novog Sada.

Priznanja su dobitnicima uručena na Svečanoj večeri priređenoj za učesnike i goste Kongresa u Sava centru u Beogradu. Uručili su ih prof. dr Branislav Todorović, predsednik, i prof. dr Bratislav Blagojević, potpredsednik Društva za KGH Srbije.

Prof. dr Dušan Gvozdenac (1948) celu svoju karijeru posvetio je radu na fakultetu i problemima vezanim za energiju, energetsku efikasnost, obnovlјive izvore energije i zaštite životne sredine. Više od 30 godina predaje na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i oko 25. godina radi kao konsultant na projektima iz oblasti energetike u više zemalјa Evrope, Afrike i Dalekog, Srednjeg i Bliskog istoka. Projekti su rađeni za Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Organizaciju ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO), nekoliko programa Evropske unije (EU), Nemačko udruženje za tehničku saradnju (GIZ), Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID) i dr. Autor je brojnih radova publikovanih u međunarodnim i domaćim časopisima, urednik je zbornika sa međunarodnih konferencija i autor nekoliko trening priručnika. Vodio je ili je bio član tima u preko 200 energetskih pregleda u industriji i zgradarstvu i time stekao bogato praktično iskustvo koje je sadržano i u monografijama i udžbenicima koje je napisao.