Predavanje: “Smanjenje emisije ugljen-dioksida i proizvodnja vodonika” za studente IV godine DEPT-a

Predavanje: “Smanjenje emisije ugljen-dioksida i proizvodnja vodonika” za studente IV godine DEPT-a

U četvrtak 7.3.2024. godine u 13:15 časova u MI B1A  Vladimir Vlahović će održati predavanje na temu “Smanjenje emisije ugljen-dioksida i proizvodnja vodonika

 

Vladimir Vlahović je završio Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, odsek Mašinstvo, studijski program Energetika i procesna tehnika – toplotna tehnika 2000. godine. Od 2003. radi za Simens-Enerdži (Siemens Energy). Počeo je kao planer postrojenja (plant layout) i radio je na izgradnji nuklearne alektrane  Olkiluoto III do 2008. godine, kada je prešao u sektor upravljanja proizvodnjom (product management) gasnih turbina snaga preko 100 MW. Od 2014. do 2018. radio je na uvođenju novih gasnih turbina na tržište (tip 9000 HL za 50 i 60 Hz). Od 2018. je menadžer proizvodnje za Sylizer 300 za proizvodnju vodonika na bazi PEM tehnologije. Odgovoran je za garantne vrednosti, modele starenja opreme i predstavlja interno i eksterno lice proizvoda.

 

Sadržaj predavanja: Smanjenju emisije CO2 pri proizvodnji električne energije. Zašto nam je za to potreban vodonik. Budućnost vodonika. Kako se može ekološki prihvatljivo proizvesti vodonik. Šta je Simens Enerdži (Siemens Energy) proizvodi, gde su rizici, kako se rešavaju (put od prirodnog problema, kroz odabir filozofije projektovanja, do verovanja u njega).