Poseta podzemnom skladištu gasa Banatski Dvor

Poseta podzemnom skladištu gasa Banatski Dvor

Studenti 4. i 5. godine Departmana za energetiku i procesnu tehniku sa katedre za mehaniku fluida i hidropneumatske komponente imali su jedinstvenu priliku da posete podzemno skladište gasa Banatski Dvor.

Skladište Banatski Dvor se nalazi u centralnom delu Banata, u močvarnom području, koje obiluje podzemnim vodama, iz takve geofizičke karakteristike zemljišta proističe mogućnost za eksploataciju gasa u 80-im godinama a posle i mogućnošću skladištenja. Procenjuje se da je kapacitet ležišta iznosio 3 milijarde kubnih metara gasa, međutim, lošom politikom eksploatacije danas taj kapacitet iznosi oko 450 miliona kubnih metara sa mogućnošću proširenja u budućnosti.

Skladište je počelo da se gradi 2005. godine, a pušteno je u rad 2011. godine. Ovo je jedino skladište gasa u Srbiji, i može da pokrije gotovo 35% godišnje potrošnje gasa. Iz prethodne konstatacije je jasno da ovo skladište predstavlja veoma bitan geopolitički položaj u Srbiji.

Na samom području skladišta se nalazi 17 bušotina, preko kojih se u jednoj polovini godine, leti, vrši utiskivanje gasa a zimi kada postoji potreba za većim količinama gasa njegovo izvlačenje (“proizvodnja”). Na samim bušotinama studenti su mogli da vide najmoderniju regulacionu, mernu i sigurnosnu opremu koju gasna industrija trenutno može da ponudi. Sva oprema je u potpunosti automatizovana i povezana sa komandnim centrom koji se nalazi u posebnim prostorijama odakle je moguće pratiti i upravljati celim sistemom. Sve to nadgleda skromna grupa od 50 ljudi, po profesiji inženjeri i rudari. Tokom posete studenti su imali svu slobodu da postave pitanja a odgovori su se nalazili na samom terenu.

Svrha ovih poseta je da se onaj teorijski deo, naučen na univerzitetu, sklopi sa praktičnim i time se objedini u celinu.