Osvojena 1. studentska nagrada na nivou Danube Chapter ASHRAE-a

Osvojena 1. studentska nagrada na nivou Danube Chapter ASHRAE-a

Tim se takmičio u kategoriji održivog integralnog dizajna u zgradarstvu (ISBD-Integrated Sustainable Building Design). Osnovni zadatak projekta bila je izrada idejnog rešenja za istraživačko-razvojni centar u Njujorku, sa ciljem postizanja minimalne potrošnje energije, odnosno, da se dizajnira energetski efikasna zgrada, po principima održivog razvoja. Prilikom projektovanja, tim se u svakoj fazi rada oslanjao na ASHRAE Standard 189.1, ASHRAE Standard 66.1 i ASHRAE Standard 55, zatim na zahteve investitora i na ranije sprovedene analize klimatskih uticaja, lokacije, i orijentacije objekta. Takođe, velika pažnja posvećena je analizi mogućnosti iskorišćenja obnovljivih izvora energije, odabiru materijala, mašinskih i električnih sistema i opreme za pomenute sisteme, kao i zadovoljavanju komfora za korisnike objekta.

Posle detaljne analize lokacije, i uz saglasnost celokupnog tima, odabrana je parcela koja se nalazi na severu Vest Vilidža (West Village), delu Menhetna uz reku Hadson. Veliki uticaj na odabir lokacije imalo je i postojanje restauriranog urbanog parka, tzv. High Line, koji se prostire na zapadnoj strani Menhetna, između Desete i Jedanaeste avenije. Imajući u vidu klimatsku sliku Njujorka i činjenicu na postojanje velikog broja sunčanih dana u toku godine, objekat je dizajniran sa velikom krovnom površinom, koja u isto vreme služi i kao prostor za instalaciju fotonaponskih panela i kao nadstrešnica parking mestima ispod. Dalje, objekat je orijentisan tako da je u potpunosti iskorišćeno dnevno osvetljenje kao i prirodna ventilacija.

Za pokrivanje toplotnih gubitaka, dobijenih modeliranjem energetskog bilansa objekta, i za napajanje objekta energijom tim se opredelio za kombinaciju geotermalne toplotne pumpe, fotonaponskih panela, gasnih kotlova i električnih čilera. Pomenuta oprema korišćena je za „pokretanje“ sistema grejanja, hlađenja i ventilacije. S obzirom na potrebu da se postigne minimalna potrošnja energije, a s druge strane, imajući u vidu potrebu za zadovoljavanjem komfora u prostorijama,  odabran je aktivni rashladni sistem, koji koristi vodu kao radni fluid umesto vazduha. Rasveta u objektu rešena je instalacijom LED panela, uz maksimalno korišćenje dnevnog osvetljenja.

Posebni izazov za celokupni tim, bilo je svakako konstruisanje „čiste sobe“ (Clean Room), odnosno prostorije u kojoj se vrše istraživanja i razvoj proizvoda. Posebnost se ogledala u potrebi da se konstruiše takav sistem koji neće dozvoliti prodor neželjenih čestica, a opet s druge strane, omogućiti konstantno dopremanje svežeg vazduha i održavanje željene temperature, pritiska, vlažnosti vazduha, nivoa buke i sl.