II Upisni rok na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu

II Upisni rok na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu

Dragi budući studenti,

Ako vas interesuje studiranje na MAŠINSTVU – usmerenje „Energetika i procesna tehnika“, želimo da vas obavestimo da kod nas još uvek ima slobodnih budžetskih mesta.

A evo i nekoliko rečenica o tome kakva je to oblast „Energetika i procesna tehnika“, koja znanja se stiču na našem Studijskom programu, koje veštine stičete nakon diplomiranja i gde se možete zaposliti sa našim usmerenjem.

Energetika i procesna tehnika je oblast mašinstva koja se bavi procesima i postrojenjima u termotehnici i termoenergetici, procesnoj, hidropneumatskoj, gasnoj i naftnoj tehnici. Bavi se načinima proizvodnje, distribucije i korišćenja energije, energetskom efikasnošću, energetskim menadžmentom i dr. Neki od predmeta su Termodinamika, Grejanje i klimatizacija, Rashladni uređaji, Obnovlјivi izvori energije, Toplotni aparati, Hidraulika i pneumatika, Mehanika fluida, Pumpe i ventilatori, Toplotne turbomašine, Procesno inženjerstvo, Ekološke analize u tehnici i dr.

Studijski program pruža znanja za razumevanje termotehničkih, energetskih i procesnih postrojenja, opreme i uređaja. Tu spadaju sistemi za grejanje, hlađenje, klimatizaciju i sl., za mehaničke i difuzione operacije, zatim strujne mašine, gasna tehnika, upravlјačka oprema i sl. Na našem usmerenju se uči proračunavanje i analiza energetskih sistema, softversko simuliranje i optimizovanje, modelovanje procesa i energetskih tokova uz pomoć programskih alata i sl.

Naš studijski program razvija inženjerske veštine potrebne za:

  • Razvoj, planiranje i upravlјanje termoenergetskim postrojenjima i objektima,
  • Projektovanje, konstruisanje i održavanje termotehničkih, procesnih i gasnih instalacija i opreme,
  • Analizu, nadzor i inženjering energetskih i procesnih sistema,
  • Razvoj idejnih rešenja, studija izvodlјivosti, ekspertiza i sl.
  • Sticanja 4 inženjerske licence, kao što je npr. 330 – Odgovorni projektant termotehnike, termoenergetske, procesne i gasne tehnike.

Studijski program „Energetika i procesna tehnika“ otvara mogućnost zaposlenja u energetskim pogonima (toplane, termoelektrane), industrijskim energanama (šećerane, mlekare, pivare, ulјare, klanice, cementare, rafinerije…), komunalnim sistemima (distribucija prirodnog gasa, vodovod i kanalizacija…), na pozicijama projektanta termotehničkih instalacija i termoenergetskih postrojenja, procesnih sistema, gasne i naftne tehnike, kao i inženjera u kompanijama za proizvodnju, trgovinu i servis energetske, procesne i gasne opreme.